Ambassade van België in Thailand
Home Consulaire diensten Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID)

Identiteitskaart voor kinderen onder de 12 jaar (Kids-ID)

De Kids-ID is het identiteitsbewijs voor Belgische kinderen jonger dan twaalf jaar. Net als de eID heeft de Kids-ID het formaat van een bankkaart en bevat ze een microchip. De Kids-ID wordt sinds 2006 in België afgeleverd. Vanaf 1 oktober 2015 kunnen Belgische kinderen onder de twaalf jaar, die in het buitenland wonen, ook een elektronische identiteitskaart (Kids-ID) aanvragen bij de Belgische Ambassade of het beroepsconsulaat waar ze zijn ingeschreven.

Hoewel deze Kids-ID niet erkend wordt als reisdocument door de landen van het rechtsgebied van de Ambassade - Laos, Cambodja, Thailand en Myanmar -, toch heeft de Kids-ID de volgende voordelen:

 1. Dienst “Hallo ouders”: een alerte/wacht systeem voor vermiste kinderen (meer informatie, zie onder punt 4)
 2. Handig formaat: ze heeft de grootte van een bankkaart
 3. Laat toe te reizen naar sommige landen, hoofdzakelijk in Europa (meer weten)
 4. Een Kids-ID kost maar 10 EUR
 5. Blijft geldig in geval van verhuizing (naar het buitenland, van of naar België)
 6. Laat bepaalde beveiligde handelingen op internet toe (indien de certificaten werden geactiveerd)
 7. De naam van beide ouders is erop vermeld

 
1. Wat is de geldigheidsduur van een Kids-ID?

Een Kids-ID is 3 jaar geldig, zelfs in geval van verhuizing (naar het buitenland of naar België). Ze verliest niettemin haar geldigheid:

 • als ze als verloren of gestolen wordt opgegeven.
 • indien de foto niet meer op het kind gelijkt.
 • indien ze werd verkregen bij een gemeente na augustus 2008 en de houder zijn vertrek naar het buitenland niet heeft gemeld aan de gemeentelijke administratie.

 
2. Waar en hoe een Kids-ID aanvragen?

U kan ofwel persoonlijk bij de Ambassade de aanvraag voor een Kids-ID indienen, ofwel de aanvraag opsturen (via EMS) naar de consulaire beroepspost waar het kind is ingeschreven (De ereconsuls in Vientiane en Phnom Penh zijn niet bevoegd om deze aanvragen te ontvangen/door te sturen).Voor de aanvraag, stuurt u:

 1. het aanvraagformulier ingevuld en getekend.
 2. uw betaling in THB (zie de huidige tarieven). Als de aanvraag per post wordt ingediend, kan de betaling verstuurd worden: in Thailand via EMS; in de andere landen van het rechtsgebied via WESTERN UNION.
 3. twee pasfoto’s die voldoen aan de ICAO-normen
 4. Voor mensen die in Thailand verblijven, vragen we tevens om een aan uzelf geadresseerde omslag + de betaling van THB 100 voor EMS-zending bij te voegen, indien u de nieuwe Kids-ID per post wenst te ontvangen.

Voor personen die in Laos of in Cambodja verblijven, zal de nieuwe Kids-ID verstuurd worden aan de bevoegde ereconsul.

N.B.: de wijze van verzending van de kaart zal geval per geval bekeken worden voor de personen die in Myanmar verblijven.

Om onnodige vertraging te vermijden, vergeet niet:

 • de gewenste eerste taal van de kaart aan te duiden
 • in het juiste vak te tekenen. De handtekening van beide ouders is verplicht behalve als één van de ouders het exclusieve ouderlijk gezag heeft verkregen door vonnis.

 
3. Een eID aanvragen met of zonder certificaten?

Een Kids-ID met certificaten laat toe om zich via internet op een internationaal aanvaarde en beveiligde wijze te identificeren voor kinderen vanaf 6 jaar.

De activering van de certificaten op het moment van de aanvraag is enkel mogelijk indien u ingeschreven bent bij de ambassades of consulaten van België in Alicante, Barcelona, Berlijn, Bern, Den Haag, Genève, Keulen, Londen, Luxemburg, Madrid, Parijs, Tenerife. De activering van de certificaten is dus nog niet mogelijk bij de ambassade van België te Bangkok.

Niettemin, kan u de certificaten op de Kids-ID later altijd laten activeren bij elke Belgische gemeente of bij een van de hierboven vernoemde ambassades en consulaten. U moet hiervoor wel persoonlijk langs gaan bij de betrokken instanties met de PUK-code van uw Kids-ID die u ongeveer tegelijkertijd met de Kids-ID wordt bezorgd, en de kaart. De activering gebeurt onmiddellijk en is gratis.

 
4. Dienst “Hallo ouders”

Op de Kids-ID staat een telefoonnummer (+32 78 150350), dat 24/24u en 7/7d bereikbaar is.

Als het kind verloren loopt en zijn Kids-ID bij zich heeft, kan elke persoon die het vindt, gemakkelijk dit nummer opbellen. De oproep wordt automatisch doorverbonden naar de ouders of vertrouwens-personen dankzij een cascadesysteem van telefoonnummers, dat geactiveerd werd door de ouders.

Om dit cascadesysteem te activeren of voor meer informatie, verwijs ik u naar: www.halloouders.be.

Voor meer uitleg over de elektronische identiteitskaart: www.eid.belgium.be.